Пантеонът в Рим


Тази внушителна сграда е свидетелство за блестящи способности на древните римляни в областта на строителството. Построена е от император Адриан около 120 - 124 г. като място, където римляните отдавали почит на боговете си.
До ХХ в. куполът на Пантеона бил най - големият в света- диаметърът му е 43 м. Обикновено свод с такива размери се нуждае от някаква подпора, но римлянете се научили да издигат сводести покриви без поддържащи колони.
Куполът символизира небесния свод . През отвореното му око ( окул ) светлината нахлува в храма и осветява вътрешните стени и пода. Ярко оцветеният мрамор на Пантеона, почти недокоснат от времето, дава представа как са изглеждали римските сгради преди две хилядолетия. Навремето Пантеона се отличавал с още по - блестящо великолепие, допълвано от статуите в нишите на живописните фрески по тавана.
През 1609 г. Пантеонът бил превърнат в християнски храм. Бронзовото покритие на покрива било свалено. Металът бил претопен и използван за украсата на катедралата "Св. Петър" във Ватикана и за изливането на топове за крепостта Сан Анжело в Рим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар