Знаете ли, че.....

- Днес мъжете повдигат шапката си, за да поздравяват учтиво. Този обичай е дошъл от Средновековието. Тогава рицарите повдигали забралото на шлема си, за да покажат, че са свои, а не врагове.
- На първата монета, изсечена в САЩ, стоял надписът: "Не се бъркай в чужди работи!"
- Всеки път, когато сменя кожата си, змията сменя и ципата на очите си!
- Рибите могат да се удавят! Може да ви се струва невероятно, но е точно така. За да живеят, рибите, както и хората, имат нужда от кислород. Те го приемат от водата чрез хрилете си, така както сухоземните животни и хората поемат кислород от въздуха с бели дробове. Кислородът във водата обаче може да се свърши и тогава рибите започват да се задушават във водата - с други думи те се давят. Такива удавяния стават най - често в малки езерца, които започват да пресъхват. Всички риби, обитаващи езерцето, се струпват на местата с вода, но и там кислородът в краина сметка свършва.
- Хлебарката е най - древното сухоземно същество, запазило се такова, каквото е било при възникването си преди 300 млн. години!
- Гъските са най - високолетящите птици в света. Тези в Хималаите например, достигат височини над 8 700 м. Но повечето птици не могат да се издигнат на височина по - голяма от 600 м,
- Мъртво море съдържа толкова много сол, че плувците лежат на пожърхността на водата му без да потъват. Който държи да се потопи в Мъртво море, ще трябва бавно да се накланя назад, докато легне по гръб във водата. Заради многото сол в морето няма живи организми. Затова то се нарича Мъртво.
- Всяка година при инциденти със слонове загиват повече хора, отколкото от ухапване от отровни змии.
- Перушината на някои видове птици тежи два пъти пвече от скелета им!
- Окото на щрауса е по - голямо от мозъка му!

Няма коментари:

Публикуване на коментар